Hoppa till huvudinnehåll

Köttbullar i tomatsås

De här köttbullarna med parmesan blandas ner i en god tomatsås och smakar bäst med hemlagad pasta.

Ingredienser

 • 250 gram (g) fläskfärs- Till köttbullarna
 • 250 gram (g) nötfärs- Till köttbullarna
 • 1 st ägg- Till köttbullarna
 • 2 matsked (msk) parmesan- Till köttbullarna
 • 1 klyfta vitlök- Till köttbullarna
 • 1 tesked (tsk) oregano- Till köttbullarna
 • 3 matsked (msk) ströbröd- Till köttbullarna
 • 1 st lök- Till tomatsåsen
 • 2 klyfta vitlök- Till tomatsåsen
 • 1 tesked (tsk) oregano- Till tomatsåsen
 • 1 matsked (msk) smör- Till tomatsåsen
 • 1 matsked (msk) olivolja- Till tomatsåsen
 • 700 gram (g) passerad tomat- Till tomatsåsen
 • 1 deciliter (dl) mjölk- Till tomatsåsen
Anvisningar: 

Sätt alla ingredienser till köttbullarna i en stor skål och blanda med bara händerna. Forma sen smeten till små köttbullar. Lägg dem på bakplåtar eller tallrikar som du klätt med plastfolie, och ställ in dem i kylskåpet.

Sen är det dags för tomatsåsen. Sätt löken, vitlöken och oreganon i en matberedare och kör tills du får ett mos. Hetta upp smöret och oljan i en stor kastrull, häll i lökblandningen och låt puttra på låg till medelstark värme i 10 minuter. Låt inte blandningen fastna i botten, bara mjukna. Tillsätt de passerade tomaterna, och fyll sen den tomma flaskan till hälften med vatten. Häll vattnet i kastrullen tillsammans med en nypa socker, lite salt och peppar, och låt koka i ungefär 10 minuter.

Tomatsåsen kan tyckas tunn, men den kommer att tjockna lite senare. Rör ner mjölken, och släpp ner köttbullarna, en och en, i såsen. Rör inte om förrän köttbullarna fått en fin, brun färg, annars mosas de. Låt allt koka i cirka 20 minuter, med locket på glänt. Mot slutet av koktiden kan du smaka av för att se om du vill ha mera salt och peppar. Serveras med pasta, gärna hemlagad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi