Hoppa till huvudinnehåll

Kall jalapeñosås

En kall sås med sting som lämpar sig väl till både varmt och kallt kött.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vispa créme fraichen kraftigt med elvisp. Finhacka eller mixa jalapeñorna och pressa vitlöken.

Tillsätt majonnäsen i créme fraichen, samt vitlök och jalapeño.

Krydda efter smak med salt och peppar. Blanda väl. Serveras till kallt eller varmt kött, t ex dansk rostbiff med potatis lyonnaise.

Övrigt:
Jalapeñon är ljusgrön, mörkgrön eller röd, 5-7 cm lång och 2-3 cm bred. Smaken är frisk, kärv och fyllig. Fruktköttet är saftigt. När jalapeñon mognar blir den röd och smaken sötare. Styrkan är medium till het, 2500-5000 scovillegrader.

Jalapeñon är mycket populär och passar i de flesta maträtter. I Amerika används den t o m i godis, glass och senap.

Röd jalopeño finns också torkad och rökt. Den byter då namn till chipotle.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi