Hoppa till huvudinnehåll

Ett öl för varje årstid

Ölkännaren Frank Backman gästade Strömsö och bjöd på 4 olika ölsorter, ett för varje årstid. Ölvärlden är minst lika mångsidig som vinvärlden, det gäller bara att aktivt söka alternativ till det ljusa lagerölet.

Anvisningar: 

Ölkännaren Frank Backman gästade Strömsö och bjöd på 4 olika ölsorter, ett för varje årstid. Ölvärlden är minst lika mångsidig som vinvärlden, det gäller bara att aktivt söka alternativ till det ljusa lagerölet.

Det går lika bra att dricka alla öl året om men i allmänhet passar ljusare och lättare öl bättre på sommaren och våren, medan starka och mörka öl bättre på hösten och vintern.

Så snurra på glaset, se på färgen, dofta och smaka. Läs också Franks tips för provsmakning av öl! Frank och Matias provade följande ölsorter:

Lindemans Kriek 3,25%, 0,25 l
Lindemans KriekEtt mörkrött körsbärsöl som passar utmärkt på vårens fester t.ex. som ett alternativ till champagne. Till 5 l öl använder man ca. 5 kg körsbär vilket gör att ölet får en kraftig smak av bären - Basen till Kriek utgörs av det belgiska Lambicölet som innehåller ca 60 % kornmalt och 40 % vete. I Belgien finns flera olika lambicbaserade fruktöl, Framboise är smaksatt med hallon och Cassis med svarta vinbär. Lambic är friskt och torrt i smaken och kanske ett öl som också går hem hos vänner av cider.

Weihenstephaner Hefeweissbier 5,4%, 0,5 l
Weihenstephaner HefeweissbierEtt veteöl som har sitt ursprung i Bayern. Det här ölet är fruktigt, sött och läskande och passar därför enligt Frank utmärkt som sommaröl. Det har också en liten bismak av jäst eftersom det sätts på flaska utan att filtreras (Mit Hefe = med jäst). Weihenstephaner är världens äldsta ännu verksamma bryggeri grundat år 1040. Bryggeriet är en fakultet vid Münchens tekniska universitet, vilket innebär att bryggmästare från olika håll i världen utbildas där.

Hartwall Roggenbier 4,5%, 0,5 l
Hartwall RoggenbierRoggenbier är ett inhemskt rågöl med en rödaktig färg. Rågen ger ölet en fylligare, sötare och mera aromrik smak än ett vanligt lageröl. Rågölet är ett ypperligt matöl, då det inte är alltför kraftigt i smak. Man kan kanske hitta långtgående anor i smaken?! (Kalevala). Ölet är ett exempel på ett specialöl, som ett stort inhemskt bryggeri lanserat som ett alternativ till det ljusa ölet, men som inte är ett mörkt öl.

Koff porter 7,2%, 0,33 l
Koff porterEtt nästan svart öl med tydlig rostad smak eftersom malten rostas kraftigt innan det kokas till vört. Frank rekommenderar porter som digestif (d.v.s. efter maten) eller som en klassisk kombination med chokladkaka. Ett öl som Frank tycker passar bra i juletider.
Namnet porter uppstod genom att ölet från början blev populärt bland Londons "porters", d.v.s. bärare eller dörrvaktmästare på 1700-talet. Innan Guinness Dry Stout konkurrerade ut portern var den nationaldryck på Irland. Koffs porter är även en favorit för världens mest kända "ölguru" Michael Jackson (ej popsångare) och har exporterats bl.a. till USA.

Franks tips för provsmakning av öl:

1. Välj inte för många sorter, 5 är max om du skall kunna ge ölen en rättvis bedömning.

2. Välj rätt sorts glas. T.ex. vinglas med kupad form går bra eftersom ölets dofter då samlas i glaset. Du kan också ha ett glas vatten eller lite bröd att neutralisera smaklökarna med mellan provningarna.

3. Servera inte ölet för kallt, då förlorar det en del av sin doft och smak. En tumregel är att servera ljust lageröl vid 6-10 °C, halvmörkt öl vid 8-12 och mörk porter vid ca 10-18 °C.

4. Häll upp ölet så att ett kraftigt skum bildas (d.v.s. mitt i glaset), skummet avger dofter och gör att ölet får en mjukare och mer balanserad smak.

5. Börja med att provsmaka det ljusaste och lättaste ölet och gå mot kraftigare och mörkare.

6. Känn på doften. Ett bra öl doftar friskt och gör dig törstig!

7. Ta en klunk av ölet och låt det komma i kontakt med hela munnen. Svälj ölet och känn på eftersmaken.

8. Lita på ditt eget smakomdöme. Bästa betyget på ett öl är att du vill ha mera av det.

Några nyttiga öllänkar:

» www.suomalaisetjuovatolutta.net
Finska bryggeriförbundets sida med en hel del nyttig och lättläst information om öl. Tyvärr finns denna sida inte på svenska men den är i alla fall väl värd ett besök.

» www.suomenolutseura.fi
Om öl är ditt intresse kan du ansluta dig till Finlands ölförbund. Ger bl.a. ut en läsvärd tidning, Olutposti.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi