Hoppa till huvudinnehåll

Schackrutor och Syltkakor

Samma deg ger två olika, dekorativa småbrödssorter.

Ingredienser

Anvisningar: 

Lägg mjöl, socker, vaniljsocker och smör i en matberedare med knivdelar (man kan också hacka samman ingredienserna för hand) och hacka samman till en jämn deg. Ta upp två tredjedelar av degen, tillsätt kakaon och blanda till en brun massa. Ta upp degarna på bakbordet och dela den vita degen på hälften.

Gör schackrutorna så här:
Rulla ut två bruna längder och två vita längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till helt lätt. Låt längderna få vila i kylskåpet en stund; då går det lättare att arbeta med dem. Skär ut ca 3 cm tjocka skivor och lägg på plåt. Gräddas i 200°C i ca 10 minuter.

Gör syltkakorna så här:
Rulla degen till en längd. Dela längden i 20 delar och gör en grop med tummen i varje kaka. Fyll gropen med sylt. Gräddas i 175°C i ca 14 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi