Hoppa till huvudinnehåll

Vetedeg, festlig bullakrans

En hederlig bullakrans hör hemma på kaffebordet. En favorit bland små och stora!

Ingredienser

Anvisningar: 

Värm mjölk och smör till 37°C. Smula jästen i en bunke eller skål. Tillsätt mjölk- och smörblandningen och rör ut jästen med en trägaffel tills den löst sig. Blanda i ägg, salt, kardemumma och socker. Rör om till en jämn blandning.

Tillsätt en deciliter mjöl åt gången. Knåda tills degen släpper kanterna. Låt degen vara mera lös än hård, man kan alltid arbeta in mera mjöl efter jäsningen. Låt jäsa övertäckt på varmt ställe, 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och älta degen, arbeta ut luftbubblorna. Baka ut, kavla till en stor platta och bred på fyllningen. Rulla spänt ihop och forma till en rund ring. Klipp med ett par centimeters mellanrum. Vik flikarna åt sidan i tur och ordning åt olika håll.

Sätt på ugnen, 200°C, och låt kransen jäsa i ca 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i ca 20 minuter, lägre ner i ugnen. Låt kransen svalna på galler under duk.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi