Hoppa till huvudinnehåll

Nooras lådvinstips

De viner som finns på låda är åtminstone tillsvidare vardagsviner i billig prisklass. Lådviner passar bra t.ex. att använda till fräscha sommardrinkar på vin.

Anvisningar: 

De viner som finns på låda är åtminstone tillsvidare vardagsviner i billig prisklass. Lådviner dricks upp genast och de tål inte heller förvaring längre än ett år. Lådan i sig gör inte vinet sämre och själva förpackningen borde inte ge vinet någon smak. Men som sagt kan man inte lagra lådviner eftersom syre tränger sig igenom förpackningen och förstör vinet på ett år. Å andra sidan så håller en öppnad låda i t.o.m. en månad, medan en öppnad flaska bara håller i 2-4 dagar.

Bra lådviner:

Det viktiga med lådvinerna är samma principer som i allmänhet gäller billigare viner på flaska. Välj fräscha, friska vita viner som kommer från områden med jämt, stabilt klimat som t.ex. Chile, Australien, södra Frankrike eller Sydafrika. Pålitliga druvsorter är t.ex. Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Blanc.

Välj röda viner som är mjuka och fruktiga och som kommer från varma klimat som t.ex. Chile, Australien, södra Frankrike eller södra Italien. Pålitliga druvsorter är t.ex. Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot och Grenache.

Med roséviner gäller samma som med vita viner, fräschör är viktigt. Bra rosédruvsorter är Cabernet Sauvignon och Grenache.

Nooras lådvinsval:

Chardonnay L, Laroche
Languedoc-Roussillon, Frankrike

En pålitlig producent som gjort viner på chardonnaydruvan länge. Vinet är friskt, fräscht och torrt. Syrligheten är behaglig. Ett bra lådvin.

Luna Negra Merlot
Chile

Chiles varma och jämna klimat ger mogna, fruktiga druvor. Rund, medelfyllig smak med aromer av körsbär, röda vinbär och lite jordaktiga aromer också. Behaglig medelkraftig smak.

Tilläggsinfo: 

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi