Hoppa till huvudinnehåll

Svampsoppa á la Tina med chèvre samt jordärtskocksrulle

Getosten ger den mustiga svampsoppan en pikant och lite annorlunda smak. Lyxa till det hela med jordärtskocksrulle!

Ingredienser

Anvisningar: 

Borsta svampen med en pensel. Är den riktigt smutsig måste man skölja den. Skala och skiva schalottenlökarna tunt. Krossa vitlöksklyftorna med en kniv. Ta bort kanterna från chèvren.

Fräs 1 liter av svampen i smör och olja tillsammans med schalottenlöken och 2 av de krossade vitlöksklyftorna. Häll i buljongen, grädden och mjölken och låt soppan koka upp.

Smula till sist ner osten och låt soppan koka tills den får en krämig konsistens. Om man vill kan man reda av soppan med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaksätt med salt, peppar, lite socker och lite citronsaft.

Stek resten av svampen i lite olja och smör tillsammans med 2 krossade vitlöksklyftor. Smaksätt med salt och peppar. Fördela den stekta svampen i soppan innan serveringen.

Jordärtskocksrulle:
Sätt ugnen på 225°C. Skala jordärtskockorna och koka dom i lättsaltat vatten. Man kan ha en aning citron i vattnet så att dom inte mörknar. Koka skockorna tills dom är halvmjuka och ställ kastrullen åt sidan och låt dom stå och dra i kokvattnet tills dom är helt mjuka.

Stek svampen i lite olja och smör tillsammans med en krossad vitlöksklyfta. Smaksätt med salt och peppar. När svampen är färdigstekt häll upp den i en skål men plocka bort vitlöksklyftan.

Häll av kokvattnet från skockorna. Lägg i en klick smör och lite olivolja och mosa skockorna. Riv äpplet med skalet på. Blanda äpplet och den stekta svampen med jordärtskockskompotten. Lägg i schalottenlöken och smaksätt med salt, peppar, lite socker och lite riven vitlök.

Låt filodegen tina i ca 10 minuter. Ta loss ett filodegsark, pensla det med smält smör och lägg på ytterligare ett ark (smöret fungerar som ett "klister" mellan arken).

Lägg ut lite av kompotten på degen. Pensla kanterna med äggula och rulla ihop degrullen. Dela rullarna på mitten och lägg dom på en plåt med smörpapper. Pensla rullarna med lite smält smör. Sänk ugnsvärmen till 200°C och baka rullarna i ugnen i 5-7 minuter. Ytan skall bli gyllenbrun och krispig. Servera rullarna till soppan.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi