Hoppa till huvudinnehåll

Kokt kalv i dillsås och citronglacerad sparrispotatis

En gryta med kalv som heter duga passar ypperligt ihop med citrondoftande sparrispotatis.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär bort alla ytliga senor från köttet och dela det i 4 X 4 cm stora grytbitar. Lägg köttet i en kastrull och täck det med kallt vatten och salta. Låt koka upp och skumma under tiden.

Skala morötter, palsternackor, selleri och lök.
Lägg dem hela i köttkoket tillsammans med vitpepparkornen och lagerbladen. Plocka dillen. Lägg i kvistarna, finhacka och spara resten till såsen. Låt kött och grönsaker koka i ca 1 - 1 1/2 timme. Tag upp en bit kött och smaka. Det skall nästan trilla sönder i munnen. Lägg upp köttet och rotfrukterna i en skål och täck det med plast.

Dillsås:
Blanda buljongen från koket med mjölken och grädden och låt det koka upp. Låt det koka i ca 10 minuter så att såsen reduceras ( kokar ner). Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaksätt såsen med socker, ättika, skal och saft av citronen, salt och peppar. Det är viktigt att man får en bra balans mellan ättika, citron och sockr.

Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem i såsen tillsammans med köttet. Blanda i den finhackade dillen alldeles innan serveringen. Annars blir den mörk och tråkig i färgen.

Sparrispotatis:
Skala och finhacka löken. Koka upp vatten, citronsaft, citronskal och smör eller olja i en kastrull. Smaksätt med salt, peppar och socker.

Lägg i den skalade potatisen och låt vätskan koka in i potatisen. Blanda ner den finhackade löken och smaksätt eventuellt med lite mer salt och peppar. Strax innan serveringen blandar man i rucolasalladen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi