Hoppa till huvudinnehåll

Kräftsoppa med cajunkryddade krutonger och parmesanost

Michaels kräftsoppa med krutonger.
Michaels kräftsoppa med krutonger. Michaels kräftsoppa med krutonger. Bild: YLE/Strömsö cajunkrydda

Kräftsoppan bygger på ett ganska traditionellt recept, men de cajunkryddade krutongerna för in en doft av cajunköket som är kryddstarkt och färgrikt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kräftsoppan bygger på ett ganska traditionellt recept, men de cajunkryddade krutongerna för in en doft av cajunköket som är kryddstarkt och färgrikt. Cajunköket hör hemma i Louisiana där kräftor också är en populär råvara. I cajunköket använder man ofta den kännspaka kryddblandningen som också passar utmärkt till grillat t.ex. kött och fisk.

Skala kräftorna, lägg kräftköttet åt sidan. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i kastrull, tillsätt vitt vin, kräftskalen och tomatpurén. Låt vinet reduceras tills ungefär hälften återstår. Häll på vatten. Låt koka i 30 minuter. Sila bort kräftskalen och löken. Smaka upp soppan med salt och peppar samt lite citronsaft.

Skär det vita brödet till ca tre centimeters tärningar. Du behöver ca fyra dl. Lägg dem på en plåt, droppa oljan på samt strö på cajunkryddan och lite salt. Rosta tärningarna på 160°C tills de blivit gyllenbruna, ca 10-15 minuter.

Vid servering, fördela kräftstjärtarna på tallrikarna och häll på den heta, skummiga soppan. Strö över osten och servera en liten skål krutonger till varje portion. Krutongerna är nämligen som godast när dom är krispiga och blir snabbt mjuka om dom får ligga i soppan för länge.

Vintips!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi