Hoppa till huvudinnehåll

Långkok - samling vid grytan

Långkokt kött blir saftigt och gott.
Långkokt kött blir saftigt och gott. Långkokt kött blir saftigt och gott. Bild: YLE/Strömsö långkok

Ingenting för vegetarianer men mycket för den som vill samla goda vänner och bjuda på garanterat saftigt kött.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ingenting för vegetarianer, men mycket för den som vill samla goda vänner (och deras köttstycken!) och bjuda på garanterat saftigt kött. Det här kan man också göra på en vanlig kokplatta. Då minskar man köttmängden och koktiden blir förstås kortare. Långkok av köttstycken ger dessutom en otroligt mustig buljong som man kan frysa in.

Hetta upp stora grytan eller kastrullen. Gnid in köttstyckena med salt. Skär de två vitlökarna i två bitar var så att klyftorna delas. Bryn köttet i pannan, tillsätt morotsbitarna och vitlökarna. Häll på rödvinet och låt det koka in tills hälften återstår utan lock. Slå sedan på vattnet. Sätt i buljongtärningen, lagerbladen, krossad svartpeppar. Koka grytan länge tills köttet nästan kokat sönder, ca fyra timmar. Innan servering, blanda i syltlöken, timjan och knaperstekt bacon. Servera t.ex med lite bröd och en sås enligt receptet till höger.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi