Hoppa till huvudinnehåll

Grillad varmrökt sik med nypotatis- och sparrissallad

Sommarens godaste fisk är Michaels grillade varmrökta sik med örtsmör inuti. En fräsch sallad med nypotatis och sparris passar bra att servera till.

Ingredienser

  • 1 st sik- Grillad varmrökt sik
  • 1 klyfta vitlök- Grillad varmrökt sik
  • 1 matsked (msk) dill- Grillad varmrökt sik
  • 1 matsked (msk) gräslök- Grillad varmrökt sik
  • 1 matsked (msk) timjam- Grillad varmrökt sik
  • 100 gram (g) smör- Grillad varmrökt sik
  • 4 deciliter (dl) nypotatis- Nypotatis- och sparrissallad
  • 2 deciliter (dl) sparris- Nypotatis- och sparrissallad
  • 1 deciliter (dl) gurka- Nypotatis- och sparrissallad
  • 1 deciliter (dl) tomat- Nypotatis- och sparrissallad
  • 0.5 deciliter (dl) rödlök- Nypotatis- och sparrissallad
  • isbergssallad- Nypotatis- och sparrissallad
  • lollo rosso- Nypotatis- och sparrissallad
  • ruccola- Nypotatis- och sparrissallad
  • 0.5 deciliter (dl) olivolja- Nypotatis- och sparrissallad
Anvisningar: 

Örtsmöret smälter ner i fisken med den lätta röksmaken och ger den en underbar saftighet. Till detta den fräscha sommarsalladen med bara lite citronsaft och olja som dressing. Sällan smakar fisk så här gott och somrigt! (Siken går att byta ut mot gös eller abborre, eller varför inte lax, fast rätten då blir lite tyngre och fetare.)

Grillad varmrökt sik:
Blanda skalad och pressad vitlök, örter och smör. Placera blandningen i sikens buk. Bind siken med bomullsnöre och lägg den på en enrisbädd på grillens galler. Sätt aluminiumfolie på botten av grillen, strö på rikligt med alspånor. Rökgrilla siken i ca 15 minuter på svag värme. Servera den varma fisken tillsammans med salladen.

Nypotatis- och sparrissallad:
Blanda potatisskivorna och grönsakerna försiktigt i en skål, häll oljan på. Sätt i salladen, salta och peppra samt pressa lite citronsaft på.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi