Hoppa till huvudinnehåll

Frikadeller i currysås

Frikadeller är husmanskost när den är som bäst. Kokt malet kött kan vara gott om det är tillrett på rätt sätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Frikadeller är husmanskost när den är som bäst. Kokt malet kött kan vara gott om det är tillrett på rätt sätt. När man blandar frikadellsmet börjar man med köttet, sedan arbetar man in skorpmjölet, därefter dom andra ingredienserna. Smeten skall vara väldigt kladdig när man rullar den, då blir slutresultatet bullar som är mjuka och fluffiga.

Blanda malet kött med ströbröd, vatten, vispgrädde, ägg, salt och peppar. Arbeta till en jämn massa. Frikadellsmeten skall vara lösare än vanlig köttbullssmet.. Forma smeten till bullar, frikadeller. Koka upp 7 dl vatten ca 1 tsk salt, schalottenlökarna och kryddpepparn. Lägg i frikadellerna och låt dem sjuda 6-8 minuter. Tag upp dem och spara buljongen till såsen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och curryn och låt dem fräsa en stund. Tillsätt buljongen. Låt koka en stund, gör en toppredning. Tillsätt grädde i såsen och smaksätt även den med salt och peppar samt eventuellt mer curry. Värm frikadellerna i såsen, vid servering tillsätt den hackade persiljan.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi