Hoppa till huvudinnehåll

Bagels med russin och kanel

Bagels kommer från den judiska mattraditionen och är lite krångliga att göra - de skall både kokas och gräddas i ugnen, men det är inte svårt och resultatet är underbart!

Ingredienser

Anvisningar: 

Bagels kommer från den judiska mattraditionen och är lite krångliga att göra - de skall både kokas och gräddas i ugnen, men det är inte svårt och resultatet är underbart!

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, ca 2 dl mjöl, russin, salt, socker och kanel. Rör ihop. Tillsätt resten av mjölet gradvis och knåda degen ordentligt.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa drygt 30 minuter.
Knåda degen ordentligt. Dela den i 10-12 delar och forma dem till kringlor. Rulla ut varje del till en korv med avsmalnade ändor, forma den till en rundel runt ena handens fingrar och nyp ihop ändorna. Ställ de färdiga bagelsen på en plåt, täck med bakduk och jäs ytterligare 15 min.
Koka upp vatten i en vid kastrull. Tillsätt honung och låt den lösas upp. Sjud sen 1-2 bagels åt gången, 30-60 sek per sida. Lyft upp dem med en hålslev och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla alla bagels med ett uppvispat ägg. Grädda i 200°C mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Ätes kluvna, nyrostade med naturell mjukost! MUMS!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet