Hoppa till huvudinnehåll

Mammas strömmingslåda med äpple

En del växer upp på gröt, Michael växte upp på strömmingslåda. Det här receptet på Mamma Ritvas strömmingslåda bär Michael med sig sedan barndomen.

Ingredienser

Anvisningar: 

En del växer upp på gröt, Michael växte upp på strömmingslåda. Riktigt så illa är det inte men det här receptet på Mamma Ritvas strömmingslåda bär Michael i all fall med sig sedan barndomen. Det här är en låda som byggs upp lager för lager. Först kommer den krispiga ytan, sedan ett lager med rödbeta och äppel som smakar jul och sillsallad. Och till sist strömmingen, som får god smak av anjovisen och löken. Vi lånar Michaels standarduttryck för att beskriva maten: En höjdare!

Skär ansjovisen i mindre bitar. Lägg dem i botten av en smörad form. Skala och hacka löken och lägg löken på ansjovisbitarna. Rulla ihop strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt och placera dem sida vid sida på löken och ansjovisen. Salta och peppra på. Skala äpplet, kärna ur det och skär det i små tärningar. Lägg äppletärningarna på strömmingen, strö även över rödbetstärningarna. Häll på grädde, klicka lite smör på samt strö lite skorpsmulor över. Grädda strömmingslådan i ugnen på 200°C ca 25 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi