Hoppa till huvudinnehåll

Pasta pronto på rätt sätt – Giovannas pastaskola

Det finns över 100 olika sorters pasta i olika färger och former. I italiensk matlagning är en av konsterna av välja rätt pasta till rätt sås. Pastan skall väljas med omsorg för att den skall "gifta sig" med såsen. Här några av Giovanna Teirs råd för att para ihop pasta och sås på rätt sätt! Giovanna besökte Strömsö den 14.11 2004 och delade också med sig av recepten till flera enkla och goda italienska rätter.

Anvisningar: 

Pasta lunga = lång pasta. Hit hör bl.a. spaghetti, linguine, bavette och tagliatelle. (De tre sistnämnda liknar spaghetti men dom är platta)
Spaghetti lämpar sig t.ex. för följande såser:

- pesto alla genovese och pesto siciliano
- alla carbonara
- alla puttanesca med tomatsås, svarta oliver och kapris

Platt pasta som t.ex. tagliatelle, linguine och bavette används med t.ex mare e monti (hav och berg), med svamp, skinka, räkor, broccoli och grädde eller med skaldjurssås. Dessa såser innehåller större bitar och fastnar därför lättare på bred pasta än på spaghetti.

Pasta corta = kort pasta som t.ex. penne, penne corte, fusilli, farfalle osv.
Dessa används för ugnsrätter och gratinerade rätter.
Kort pasta kan också användas så här:

- penne med grönsakssås
- penne med tomatsås i ugn med mozzarella
- farfalle med laxsås
- fusilli (med pasta e patate)

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi