Hoppa till huvudinnehåll

Polipo all' insalata (Bläckfisksallad)

Medelhavssmaker i ditt hemmakök får du lätt med denna bläckfisksallad. Bläckfisk hittar man i välsorterade mataffärer i frysdisken.

Ingredienser

Anvisningar: 

När italienskan Giovanna Teir besökte Strömsö, bjöd hon på riktig italiensk husmanskost och delade med sig av enkla och garanterat traditionella recept som hon har snappat upp i sin farmors kök i Neapel.

Du får lätt medelhavssmaker i ditt hemmakök med denna bläckfisksallad. Bläckfisk hittar man i frysdisken i välsorterade mataffärer. Det finns olika sorters bläckfisk; vi är kanske främst vana vid calamare som används i calamare fritti, men vill du ha den åttaarmade som Giovanna använde skall du söka efter polipo eller polpo.

Rensa bläckfisken genom att trycka ut bläcket som finns i ett hål på undre sidan av bläckfisken. Lägg bläckfisken i en kastrull med kokande vatten och lite havssalt. Sjud på svag värme i 40-50 minuter. Prova med en gaffel; bläckfisken är färdig när den känns mjuk.

Låt bläckfisken rinna av och kallna. Blanda till marinaden av olivolja, vitlök, persilja, citronsaft och salt. Skär bläckfisken i små strimlor och lägg dem i marinaden. Låt vila en stund och få smak innan du serverar.

Lär dig mer om pasta i artikeln Pasta pronto på rätt sätt – Giovannas pastaskola!.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi