Hoppa till huvudinnehåll

Inkokt laxfilé med krutrökspotatis samt dill- och vitlökscreme.

Ett annorlunda sätt att tillreda lax, som ger ett garanterat saftigt resultat. Inkokningslagen kryddas med gamla och traditionella kryddor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Inspirerad av en ca 100 år gammal bröllopsmeny som gjordes på Strömsö planerade Michael denna middag till det hundrade Strömsöprogrammet. Ett annorlunda sätt att tillreda lax, som ger ett garanterat saftigt resultat. Inkokningslagen kryddas med gamla och traditionella kryddor som kryddpeppar, lagerblad och kanel och ger laxen en spännande smak. Till laxen serveras krutrökspotatis, ett mos som får lite krutstänk av den svarta färgen. Potatismoset smaksätts med krutröksost, eller riven rökost och några koltabletter.
Fresta med Frostnypta hallon med vitchokladsås till efterrätt!

Inkokt laxfilé:
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form. Salta och peppra bitarna på båda sidorna. Låt bitarna rimma medan du kokar lagen. Koka upp 1 msk salt, ättika, socker, vatten, lagerblad, kryddpepparkorn, skalad och hackad gul lök samt kanel. Häll den kokande vätskan över laxbitarna. Låt laxfilén ligga i lagen tills fiskens innertemperatur är 48°; laxen skall vara lätt rosa inuti. För att laxen skall nå den rätta temperaturen kan man eventuellt ge den en "skjuts" i en 100-gradig ugn. Låt laxen svalna i lagen och låt bitarna rinna av innan servering.

Krutrökspotatis:
Strö ut grovt salt i botten av en ugnsform. Lägg potatisarna på saltet och baka dem i ugn i 200°C tills de är mjuka. Skala potatisarna och passera dem. Tillsätt smör och buljong tills potatisen får en lös konsistens. Tillsätt den rivna osten låt den smälta ned i moset och smaka av krutrökspotatisen med salt och peppar.
Om man använder koltabletter för färgsättning tillsätts dom strax innan servering. Häll i de stötta koltabeltter och rör om några gånger i moset så att det får lite krutstänk.

Dill- och vitlökscrème:
En lättlagad färskost som är god som sådan eller som tillbehör till laxen. Blanda crème fraîche, vitlök och dill. Smaka av blandningen med salt och peppar. Lägg den i en ostform eller i en sil och låt vätskan pressas ut. Lägg upp osten på ett fat och servera till den inkokta laxen och krutrökspotatisen.

Vill du dricka ett lämpligt vin till den inkokta laxen? Strömsös vinexpert Noora tipsar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi