Hoppa till huvudinnehåll

Paj med crème pâtissière

Ett kulinariskt porträtt av en mor och en dotter med ett gemensamt projekt: Tatiana Sundgren och Nina Kaukonen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det hela började med att kocken Nina Kaukonen bestämde sig för att göra en ny kokbok. Hon har redan en bakom sig: à la Nina. Men den här gången skulle den bli annorlunda, den här gången skulle den också innehålla annat än recept. Då kom hon på att vidtala sin mamma, författaren Tatiana Sundgren. Så uppstod projektet: att skriva en kokbok med fokus på Tatianas mamma, Ninas mormor, berätta om hennes tid som ung fru i Bryssel på trettiotalet och plocka fram menyer och recept från den tiden.

Gör en vanlig pajdeg (mjölet, smöret och sockret smulas ihop och binds slutligen med någon matsked iskallt vatten), kläm ut den i pajform och förgrädda 10 minuter i 180°C.

Nina "kocken som tager vad hon haver" Kaukonen mätte upp smöret men hällde sedan i socker och mjöl på måfå. "Man känner ju hur mycket mjöl man behöver..." sa hon. Hon band sin pajdeg med ett ägg och berättade att hon med lyckat resultat prövat på att byta ut halva mjölmängden mot mandelmjöl.

Vaniljkrämen som Nina skulle fylla formen med blev en ingefärskräm eftersom hon ingen vanilj hade. Börja med att koka upp mjölken med den hackade ingefäran. Vispa äggulorna med sockret. Rör ner maizanemjölet i äggblandningen. Vispa i den heta mjölken och häll tillbaka smeten i kastrullen. Låt krämen koka upp och tjockna i kastrullen under ständning vispning (krämen bränner oerhört lätt vid!) Låt krämen svalna en stund.

Häll den avsvalnade krämen i det förgräddade pajskalet. Nina lade på bär och rabarber och gräddade i ytterligare 15-20 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet