Hoppa till huvudinnehåll

Rökta räkor med brytbröd

Ett köksexperiment som föll ut ganska väl. Men vill du prova på det här skall du i alla fall förbereda dig på en svag lukt av lägereld i hemmet, några dagar efter tillredningen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ett köksexperiment som föll ut ganska väl. Men vill du prova på det här skall du i alla fall förbereda dig på en svag lukt av lägereld i hemmet, några dagar efter tillredningen. Dessutom kanske det lönar sig att för säkerhets skull ha brandfilten till hands Om du har en röklåda kan du också röka räkorna utomhus. Räkorna får en pikant lätt röksmak som passar bra med brödet och såsen.

Rökta räkor
Tina räkorna och lägg dem i ett durkslag. Placera durkslagen högst upp i en kall ugn.

Hetta på en gjutjärnspanna på spisen och strö i alspån och ev. lite socker. Öppna ugnen och sätt i det rökande och brinnande pannan med alspånen längst ner i ugnen. Stäng luckan. Låt räkorna och spånen vara i ugnen i en halv timme, det kan röka lite ur ugnen.

Brytbröd med mjukost och färsk basilika
Ljumma vatten och olja. Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt och socker. Arbeta sedan in mjölet, degen skall vara ganska lös. Låt degen jäsa en halv timme på en varm plats.

Ta hälften av degen och kavla ut den tills den är en cm tjock. Blanda tomatpure i osten. Bred på hälften av mjukosten och strö den plockade basilikan på brödet. Rulla sedan ihop degen och skär små bullar av den. Gör likadant med resten av degen. Placera bullarna sida vid sida till ett jättebrytbröd. Låt jäsa ännu en halv timme.

Pensla sedan bröden med vatten och strö lite flingsalt över. Grädda brödet på 275°C tills det är genomgräddat och fått en fin färg.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi