Hoppa till huvudinnehåll

Harstek med två såser

Kenneth Oker-Blom bjuder på en läcker harstek.

Ingredienser

  • 1 st harlår
  • 1 deciliter (dl) buljong- Mörk, kraftig sås
  • 0.5 deciliter (dl) balsamicovinäger- Mörk, kraftig sås
  • 2 matsked (msk) lönnsirap- Mörk, kraftig sås
  • 1 matsked (msk) soja- Mörk, kraftig sås
  • 4 matsked (msk) smör- Mörk, kraftig sås
  • 6 st tomat- Ljus, mild sås
  • salt- Ljus, mild sås
  • 1 nypa socker- Ljus, mild sås
Anvisningar: 

Kenneth Oker-Blom tar dagen som den kommer och ser till att njuta av den i fulla drag. Det märks på allt han gör, allt han företar sig sker med samma passion. Det må sedan gälla jobb, fiske, jakt eller segling. För att inte tala om att laga mat eller att umgås med familjen!

Harsteken saltas och peppras och steks vackert brunt på bägge sidor. Sätts sedan i ugnen, som värmts till 200 grader och får mogna där i 10 – 15 minuter.

Rullas in i folie och sedan i en dagstidning. Får eftermogna där i tio minuter till – eller tills såserna är klara och middagen serveras!

Mörk, kraftig sås
Koka ihop buljong/ fond och vinäger tills ca en halv dl återstår. Rör ner lönnsirap, soja, salta och peppra och vispa i smör-mjölkulan. Låt puttra under omröring i minst fem minuter, helst längre (för att eliminera mjölsmaken). Såsen skall vara tjock, nästan som memma. Blanka av med det kalla smöret.

Ljus, mild sås
Skålla tomaterna. Kärna ur dem. Skär i bitar och kör i mixer. Salta. Tillsätt en nypa socker.

Servera harsteken i skivor med de båda såserna lagda i ränder invid eller under harköttet.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi