Hoppa till huvudinnehåll

Kallrökt lax med broccoli och prästostdressing

De flesta av oss kanske gör förrätt ganska sällan så vi saknar vanan. Men här bjuds på en vacker förrätt för en lite speciell dag.

Ingredienser

  • 400 gram (g) kallrökt lax- Kallrökt lax med broccoli
  • 5 deciliter (dl) broccoli- Kallrökt lax med broccoli
  • dill- Kallrökt lax med broccoli
  • 2 st ägg- Prästostdressing
  • 1 matsked (msk) dijonsenap- Prästostdressing
  • 1 matsked (msk) vinäger- Prästostdressing
  • 1 deciliter (dl) vatten- Prästostdressing
  • 1 klyfta vitlök- Prästostdressing
  • 2 deciliter (dl) prästost- Prästostdressing
  • 2.5 deciliter (dl) olja- Prästostdressing
Anvisningar: 

Det där med förrätter kan vara lite knepigt. Vilken förrätt passar ihop med vilken huvudrätt? Är det okej att ha en fiskförrätt till en fiskgratäng?
De flesta av oss kanske gör förrätt ganska sällan så vi saknar vanan, och struntar därför helt enkelt i förrätten för att slippa bekymra oss om middagshelheter och genomtänkta smakkombinationer. Susanna bad Michael om lite förrättstips och önskar sig en enkel och snabb förrätt för en vanlig dag, en vacker (receptet nedan) förrätt för en lite speciell dag och slutligen en lyxig, för ett tillfälle då man verkligen vill imponera.

Kallrökt lax med broccoli:
Koka broccolin i lättsaltat vatten tills de nästan är mjuka. Tag då upp dem och kyl i kallt vatten. Rulla den kallrökta laxen i små rosor.
Lägg broccolin i botten av skålen. Droppa prästostdressingen på och lägg laxrosorna på toppen. Garnera gärna med lite dill.

Prästostdressing:
Blanda allt i mixer och mixa till sist i oljan. Smaka eventuellt av med salt, peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi