Hoppa till huvudinnehåll

Chokladmousse med glöggsås och pepparkaksfnös

Chokladmousse med pepparkaksfnös
Chokladmousse med pepparkaksfnös Chokladmousse med pepparkaksfnös Bild: Yle/Strömsö pepparkaksfnös

Julens bästa i en och samma förpackning. En oslagbar juldessert för den som gillar choklad, glögg och pepparkakor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Julens bästa i en och samma förpackning. En oslagbar juldessert för den som gillar choklad, glögg och pepparkakor. Moussen går naturligtvis att servera skilt för sig men glöggsåsen tillför lite syrlighet och pepparkakorna krispighet. En i det närmaste perfekt kombination av mat och dryck får du om du provar på Nooras vintips.

Chokladmousse
Vispa äggulor och socker ordentligt. Vispa grädden lätt. Smält chokladen i vattenbad. Vispa i chokladen tillsammans med lite lättvispad grädde i ägg- och sockerblandningen. Vispa sist ner resten av grädden. För att få chokladmoussen hårdare kan man ha i ett halvt blötlagt gelatinblad som man smälter försiktigt i lite vatten i en kastrull. Häll blandningen i små skålar och låt svalna i kylen.

Glöggsås
Karamellisera sockret i en stekpanna, tillsätt glöggen. Låt blandningen sjuda, tillsätt kanel och vaniljstång (uppskuren på längden). Låt såsen koka tills hälften återstår. Såsen skall sedan kallna. Smaka eventuellt av såsen med lite citronsaft. Vid servering, rippla på glöggsåsen på chokladmoussen och servera med pepparkaksfnös.

Pepparkaksfnös
Smula pepparkakorna, tillsätt farinsocker. Blanda och smula över moussen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi