Hoppa till huvudinnehåll

Dessertviner till julen med Noora

Ett glas sött och gott till julen? Läs Strömsös vinexpert, sommeliern Noora Vuorimaas lilla guide till dessertvinernas värld.

Anvisningar: 

Ett glas sött och gott till julen? Läs Strömsös vinexpert, sommeliern Noora Vuorimaas lilla guide nedan till dessertvinernas värld. Kolla också receptet till Nooras egen julblandning Tålamodsklunken.

VINER TILL JULENS DESSERTER:

"En tumregel är att man till söta desserter skall använda ett vin som har mer än 90 g socker. Till syrligare desserter kan sockerhalten vara mindre. För dessertviner gäller det att hitta samma smaker i vinet som i maten, vilket inte alltid är fallet med torra viner. Därför är det ganska lätt också för den oinvigde att hitta rätt bland dessertvinerna.

Noora valde viner till några av julens vanligaste efterrätter (vanligaste enligt Matias snabbgallup åtminstone).

Risgrynsgröt med fruktsoppa:
Beroende receptet kan denna dessert naturligtvis variera mycket men jag utgår ifrån att fruktsoppan är söt medan risgrynsgröten inte är det. Dessutom är risgrynsgröten rätt neutral i smaken. Jag skulle välja ett vin som har mera eller mindre smak av botrytissvampen för den ger desserten ytterligare en dimension.

Beerenauslese
Lenz Moser, Österrike

Sockerhalt 110 g / l

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
Lenz Moser, Österrike

Sockerhalt 210 g / l

Plommonsoppa med grädde:
Plommonsoppan är söt med ganska kraftig smak så jag skulle ta ett kraftigt och sött dessertvin.

Tokaji Aszú 5 puttonyos 1988
Domaine Disznókö Rt., Ungern

Sockerhalt 130 g / l

Torrkaka med fruktbitar
Många olika dessertviner tex. Marsala, Trockenbeerenauslese eller Echeverria Late Harvest Sauvignon Blanc. Fruktkakan är lätt att kombinera med dessertviner för att den har många likadana aromer som vinerna och den har inga egenskaper som är svåra att kombinera med viner.

--- --- --- --- --- --- --- --- ---

DESSERTVINER PÅ FYRA OLIKA SÄTT:
Det finns många olika sätt att tillverka söta viner på. Senaste vecka presenterade Noora fyra olika typer av dessertviner. Gemensamt för alla dessa är att man får liten skörd och att vinerna är svåra att tillverka. Risken för att druvorna skall bli förstörda av olika slags mögel eller regn är stor. Därför är också dessertviner aningen dyrare än vanliga viner. Men till julen kanske man vill satsa på något extra också i dryckesväg. Då är dessertviner ett säkert val, dom är lätta att tycka om, har väldigt mångsidiga aromer och är ofta av hög kvalitet. Här fyra kategorier dessertviner av olika karaktär.

I. Sent skördade druvor = Late Harvest, Vendange Tardive eller Spätlese
Man låter druvorna hänga kvar på rankorna längre än normalt. Druvorna börjar torka och aromämnena och sockret koncentreras i druvorna när vattnet avdunstar. Av nektaren ur dessa ”russin” kan man sedan göra ett dessertvin.

Echeverria Late Harvest Sauvignon BlancEcheverria Late Harvest Sauvignon Blanc
Viña Echeverria, Chile
Sockerhalt 140 g / l

Ett vin med blommig doft och smak av gula plommon, persikor och gula äpplen. Sött men inte som sirap. En god arom och fräsch fruktighet. Passar med bär och fruktpajer som t.ex. blåbärspaj eller äppelpaj. Prova också med rätter som innehåller färska bär och frukter.

Bernkasteler Graben Spätlese Riesling
Molitor, Tyskland

Sockerhalt 60 g / l

Riesling är en druvsort med mycket syrlighet och mineraliska aromer och vinet doftar klart riesling. Mycket fräscht med en fin, delikat sötma. Ett elegant dessertvin med mindre socker än de andra vinerna. Passar med efterrätter som har mycket syrlighet och inte är så söta. T.ex. lingonkvark eller efterrätter med citrusfrukter.

II. Starkviner = alkohol tillsatt
När man tillsätter alkohol i vinet så dör jästcellerna. Det socker som då finns kvar förblir i vinet. Detta är grundprincipen för tillverkning av portvin, sherry, madeira och marsala. Alkohol ger också vinet en bra struktur.

Vecchioflorio Vino Marsala Superiore SweetVecchioflorio Vino Marsala Superiore Sweet
Cantine Florio, Italien
Sockerhalt 110 g / l

Marsala är Siciliens ”portvin” och ligger stilmässigt nära det. I doften hittar man nötiga, karamellaktiga och rostade toner och vinets alkoholhalt ger den en bra struktur. Passar till desserter med mycket choklad och sötma samt nötiga aromer. Noora och Matias provade detta vin med Michaels chokladmousse, en utsökt kombination av mat och dryck.

III. Botrytis Cinerea = Ädelröta
Ädelröta kallas denna underbara svamp som under speciella omständigheter anfaller vissa druvsorter och får druvorna att torka på samma sätt som i kategori I. Sedan pressas de ”gyllene russinen”. Skillnaden är att botrytissvampen ger vinet en egen, fantastiskt mångsidig och fin arom som gör vinet helt unikt.

Lenz Moser Prestige TrockenbeerenausleseLenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
Lenz Moser, Österrike
Sockerhalt 210 g / l

Ett toppvin från Österrike. Doften har mycket ”svamparomer” som beror på rikligt inflytande av mögelsvampen botrytis cinerea. Sött och mycket aromatiskt med en väldigt intressant aromvärld. Smaken är djup med flera olika lager. Passar med söta ganska kraftiga desserter som har choklad som en ingrediens. T.ex. vaniljglass med chokladsås.

IV. Icewine eller Eiswein
Man låter druvorna hänga kvar på rankorna så länge att de utsätts för nattfrost. Druvorna fryser och åter koncentreras aromämnen och sockret i druvorna. Dessa viner är väldigt svåra att göra och mycket dyra. Därför har Noora valt att inte ha med viner ur den kategorin. Men vill man sätta 25 euro eller mera på en liten flaska vin är eiswein garanterat en smakupplevelse.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi