Hoppa till huvudinnehåll

Fläskfilénoisetter med grönsaksragu och gratinerad potatispuré

Gourmetmat rakt ur frysen! Griskött och kyckling lämpar sig väl att frysa in eftersom det alltid skall vara genomstekt.

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) fläskfilé- Fläskfilénoisetter
  • 3 deciliter (dl) champinjon- Grönsaksragu
  • 2 deciliter (dl) morot- Grönsaksragu
  • 2 deciliter (dl) haricots verts- Grönsaksragu
  • 1 deciliter (dl) rödlök- Grönsaksragu
  • 750 gram (g) potatis- Gratinerad potatispuré
  • 2.35 deciliter (dl) mjölk- Gratinerad potatispuré
  • 100 gram (g) smör- Gratinerad potatispuré
  • 2 matsked (msk) gräslök- Gratinerad potatispuré
  • 1 deciliter (dl) bacon- Gratinerad potatispuré
  • 2 deciliter (dl) grädde- Gratinerad potatispuré
  • 1 deciliter (dl) ost- Gratinerad potatispuré
  • 3 deciliter (dl) trattkantareller- Trattkantarellsås
  • 1 deciliter (dl) gul lök- Trattkantarellsås
  • 1 matsked (msk) smör- Trattkantarellsås
  • 1 matsked (msk) vetemjöl- Trattkantarellsås
  • 1 deciliter (dl) grädde- Trattkantarellsås
  • 3 deciliter (dl) mjölk- Trattkantarellsås
Anvisningar: 

Griskött och kyckling lämpar sig väl att frysa in eftersom det alltid skall vara genomstekt. Nötkött däremot kan lätt bli torrt om man tar det direkt ur frysen och värmer upp det. Grönsaker skall man tillreda innan man fryser in så att vattnet får koka bort, annars blir dom lätt mosiga. Rotfrukter och bönor och även tillredd potatis lämpar sig väl för infrysning.

Fläskfilénoisetter
Putsa och stycka fläskfilén i åtta bitar à 100 g. Bryn filéerna i lite smör samt salta och peppra. Frys in filébitarna.

Grönsaksragu
Skär champinjonerna i klyftor och fräs dem tills de fått en gyllenbrun färg. Tillsätt de skalade och kokta morötterna och rödlöksbåtarna och låt dem steka en stund. Tillsätt sist haricots verts och smaka av ragun med salt och peppar. Frys in. Blanda gärna i pressad vitlök och persilja före servering

Gratinerad potatispuré
Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av vid spisen. Häll i mjölk och smör och rör till en slät massa. Smaka sist av med salt och peppar och tillsätt den skurna gräslöken samt den knaperstekta baconen. Lägg purén i en ugnsfast form. Om du vill frysa in purén skall du göra det nu. Innan servering häller du lättvispad grädde på purén och strör lite riven ost över. Gratinera potatispurén i 200°C tills den fått en fin färg, ca 15 minuter.

Trattkantarellsås
Sätt smöret i pannan och bryn svampen tills den får en gyllenbrun färg. Tillsätt löken och låt den fräsa med utan att den får färg. Pudra på vetemjöl. Tillsätt mjölkgrädden och låt koka tills såsen får rätt konsistens.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi