Hoppa till huvudinnehåll

Hummus

Hummus är en av hörnstenarna i Jads libanesiska buffé med en massa spännande småplock.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det är gott med småplock! Finns det mycket att välja mellan, blir det extra festligt, säger Jad.

Lägg kikärtorna i blöt över natten. Nästa dag, sila bort vattnet från kikärtorna och häll ner dom i en kastrull. Häll på rikligt med kallt vatten och koka i ungefär en timme. Tills kikärtorna mjuknar. Ta bort vattnet när kikärtorna kokat klart. Blanda kikärtorna med tahinin, vitlöken och citronsaften i en mixer, eller med hjälp av en handmixer. Smaka av när det hela fått en mjuk, lite dippig, konsistens. Och balansera smaken hummus ska egentligen inte smaka bara kikärtor. Om den gör det, så har du antagligen för lite citron eller tahini i. Den bör smaka lite syrligt.

Stoppa in den i kylen för att den ska kylas ner. När det sen blir tid för att inta den härliga hummusen, ta fram en tallrik för att sprida dippan på och ringla sen god olivolja över. Ät med bröd som du doppar i röran. Man kan också skära upp selleristavar och morotsstavar som man doppar i.

Övrigt:
Det mesta i det libanesiska köket, äts med bröd. Vi brukar äta ett bröd som skulle kunna liknas vid ett vanligt pitabröd men som är tunnare och större i diameter. Det enda jag kan hitta i Stockholm är minivarianten som bara är 20 cm i diameter. Är det någon som vet om var man kan få tag på något som kan liknas vid det förstnämnda brödet?! Jag är desperat! Mejla till ÄT!-redaktionen, dom har mitt nummer. Antingen kan du använda brödet för att fylla det, take-away-stylee, eller till att doppa med.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi