Hoppa till huvudinnehåll

Na'ish

Jag har snott ihop en massa spännande småplock till sin libanesiska buffé. Finns det mycket att välja mellan, blir det extra festligt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillagningstid cirka 30 minuter

Finhacka tomater och lök, lägg i en skål. Häll ner za'tarblandningen och olivolja. Så mycket olivolja så att det blir en såsig konsistens på blandningen. Det ska vara lätt att breda ut blandningen på brödet. Men inte för oljigt dock! För då rinner det över. Kavla ut degen tunt, tunt. Och bred på za'tarblandningen, och rulla ihop. Skär lagom stora bitar av rullen och lägg på en plåt, så som man gör när man bakar kanelbullar! Vill du inte att det ska bli som små bullar, kan du lägga in den i ugnen som en vanlig pizza.

Övrigt:
Za'tar, betyder egentligen bara timjan på arabiska, men kryddan har också gett namn till kryddblandningen som är ett av de vanligaste påläggen i arabvärlden och för att timjansmaken dominerar. Kryddblandningen består av: Torkad timjan, oregano, sesamfrön, sumac (som är ett rödaktigt pulver av ett litet syrligt bär), salt. Hur mycket man har i av varje varierar. Man kan antingen göra sin egen, eller så kan man köpa färdig i de flesta "orientlivsbutiker". I arabvärlden äter man oftast za'tarsmörgåsar till frukost, som man kan köpa på bagerier.

Förresten, vill du inte ha i tomaterna eller löken i själva brödet så kan du låta bli att hälla i dem i za'tarmixen. Spara dem till senare, och ha till som de är.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi