Hoppa till huvudinnehåll

Vinbladsdolmar

Det är jättegott att äta vinbladsdolmar med kall yoghurt naturell, tipsar Jad som står för receptet.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillagningstid cirka 2 timmar

Finhacka en tomat. Stek köttet. Ta bort pannan med det färdigstekta köttet. Tillsätt ris, salt och de hackade tomaterna. Blanda ihop allting i pannan. Ta sen en stor kastrull, och sprid några blad i botten, så att hela bottnen täcks med blad. Detta för att förhindra att själva dolmarna eventuellt skulle bli vidbrända.

Ta ett blad och ta lite fyllning och rulla ihop, tänk dig en kåldolme. Och titta sen på instruktionen, klicka här: När du sen fått ihop många små vindruvsbladsdolmar, så packar du dem tätt i kastrullen så att dem inte går upp när det sen börjar koka. På så sätt fyller du hela botten och packar sen i lager. Fortsätt rulla dolmar tills antingen fyllningen, bladen eller ditt tålamod tagit slut :) Skiva tomat i tjocka skivor och lägg några över alla dolmar (när det börjar koka, kommer saften från tomaterna att sippra ner mellan dolmarna och ge god smak!)

Ta i en buljongtärning. Häll i citronsaften och vattnet. För att säkerställa att dolmarna hålls på plats, lägg en tallrik direkt på. Sätt på högsta värmen på spisen, och ställ kastrullen på plattan, och låt storkoka först. Sänk sen värmen och låt stå i 30 minuter, tills vattnet kokats bort och riset känns färdigt, och vindruvsbladen känns mjuka.

Övrigt:
Det är jättegott att äta vinbladsdolmar med kall yoghurt naturell. Och bröd, givetvis!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi