Hoppa till huvudinnehåll

Hugos kåldolmar

Hugo är en av männen i Gretas matlagningskurs, och han tog med sig ett recept på "Hugos kåldolmar" till kursen. - Det är jättegott, säger Greta.

Ingredienser

Anvisningar: 

Hugo är en av männen i Gretas matlagningskurs, och han tog med sig ett recept på "Hugos kåldolmar" till kursen. - Det är jättegott, säger Greta.

Tillagningstid cirka 50 minuter

Kåldolmarna:
Rensa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Koka kålhuvudet i lätt saltat vatten. Plocka loss kålbladen efterhand som de mjuknar och lätt går att ta isär. Koka riset i buljongen 20 minuter, låt det kallna. Blanda färs, ris, ägg och mjölk, salt och peppar. Lägg 2 matskedar av röran på varje kålblad, rulla ihop till små paket som fästes med tandpetare och bryns runt om i en stekpanna. Lägg sen över alla paket i en ugnssäker form, späd på med kålspad/buljong-mixen. Ringla över sirap. Sätt in formen i 175 grader varm ugn, ca 15 minuter. Ta ut formen, vänd på kåldolmarna, sätt åter in formen som får stå ytterligare 15 minuter. Eller tills kålen känns mjuk och färsen är färdig. Lägg över kåldolmarna på ett fat.

Såsen:
Sila ner stekskyn i en kastrull. Späd med 4 dl kålspad. Skaka ihop mjöl och vatten till en redning. Vispa ner detta i den kokande skyn, tillsätt grädde och soja. Låt såsen koka i 5 minuter, smaksätt med salt och peppar. Klart!

Övrigt:
Servera kåldolmarna med sås, kokt potatis och lingonsylt.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi