Hoppa till huvudinnehåll

Zarimas honungstårta

Zarina från Sjöbo bjuder på en traditionell tjetjensk honungstårta.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillagningstid cirka 40 minuter

Blanda ihop mjölk, margarin, socker, honung och äggen i en skål som tål att läggas i ett vattenbad. Värm upp ett vattenbad till ca 80°C, och ställ ner skålen med blandningen. Det får absolut INTE koka! Blanda ihop väl, så att det blir en fin smet. Lyft sen ut skålen från vattenbadet och blanda i mjöl och bakpulver. Baka ihop till en deg som du delar upp i 6-7 delar, som sen blir de tunna tårtbottnarna. Rulla smådelarna till små bollar som du sen kavlar ut till tunna, tunna pannkakor.

Grädda sen de tunna pannkakorna i 250°C, ca 2-4 minuter. Det behövs inte mer, i och med att de är så tunna så bränns de vid om du har dem inne för länge. När sen alla bottnar är färdiggräddade, låt svalna. Skär jämna, använd en stor skål som mall. Spara alla kanter. Vispa vaniljvispgrädde, som du brer på varje botten och sen bygger på som en vanlig tårta. Avsluta med ett lager grädde. Smula alla de kanter som blev över från tårtbottnarna. Strö på grädden, så det ser ut som strössel.

Låt stå över natten i kylen, så att bottnarna verkligen suger åt sig av grädden. Bottnarna brukar suga till sig så mycket grädde så att tårtan dagen efter bara är hälften så hög.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi