Hoppa till huvudinnehåll

Fiskarens gratäng

Michael Björklunds fiskgratäng ser festligare ut än den låter. Fisken går att byta ut till det du råkar ha, t ex sik, abborre och gädda. Det är en ypperlig rätt speciellt om du har överblivet mos från gårdagen som behöver piffas upp.

Ingredienser

Anvisningar: 



En rätt som ser festligare ut än den låter. Fisken går att byta ut till det du råkar ha, t.ex. sik abborre och gädda går också bra. Om du inte har en sprits kan du göra en strut av bakplåts- eller smörpapper.

Potatismoset

Skala och koka mjölig potatis i lättsaltat vatten ca 20 minuter tills den är mjuk. Häll bort vattnet, mosa potatisen med en potatisstöt.

Blanda i mjölk eller grädde, smör, salt och peppar och rör om eller vispa tills moset är slätt.

Du behöver 8-10 potatisar, ca 50 gram smör och 1,5 - 2 dl mjölk.

Såsen

Smält smöret i en kastrull och låt löken svettas däri tills den är genomskinlig.

Strö över lite vetemjöl, blanda om och häll över grädde och mjölk.

Låt såsen koka ca 10 minuter så att den tjocknar, smaka sedan av den med salt och peppar.

Rör till sist i några äggulor så blir rätten glansigare när den gratineras.

Gratängen

Spritsa potatismoset runt kanterna i en ugnsfast form. Bryn gösfiléerna, glöm inte att salta och peppra.

Lägg dem i mitten av den ugnsfasta formen, lägg skalade räkor på samt skuren dill. Häll på gratängsåsen och toppa med lite riven ost.

Gratinera i ugnen på 250° (ca 10-15 min.) tills fiskarens gratäng fått en fin färg.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi