Hoppa till huvudinnehåll

Ghanansk jordnötssoppa

Laga den traditionella ghananska rätten Jordnötssoppa som sprintern Ophelia ger oss. Serveras gärna med Fufu.

Ingredienser

Anvisningar: 

Laga den traditionella ghananska rätten Jordnötssoppa med Fufu, sprintern Ophelia ger oss receptet som hon brukar laga när hon vill skämma bort sig själv. En rätt som tar tid att laga men som är värd att vänta på... Spännande att tillaga en ghanansk rätt gjord på svenska ingredienser, säger Ophelia.

Tillagningstid cirka 2 timmar

Ta bort mesta del av fettet på köttbitarna. Skär köttet i större bitar än "grytstorlek" avlägsna ej benen då mycket av smaken sitter just i benbitarna. Lägg köttbitarna i en stor kastrull (5 liter) och häll över vatten så att köttet får plats att koka. Skala och finhacka löken och häll därefter ner i grytan och låt storkoka, häll ner två dl vatten om det behövs, rör gärna runt med jämna mellan rum. Smula över buljongtärningarna, tillsätt mer efter smak.

Dela habaneron i fyra delar och lägg dem i grytan. Jag använder själv minst 2 stora habanero eftersom det är så gott med starkt kryddat smak! Mosa en för att få ut ännu mer smak. Koka upp 1 liter vatten i en vattenkokare eller kastrull. Häll över det heta vattnet och rör om i grytan. Tillsätt tomatpurén. Lägg på locket och sänk värmen och låt grytan koka i ca 30 minuter. Smaka gärna av soppan, ta mer buljong eller vanligt salt.

Förbered jordnötssmöret under tiden:

Töm jordnötssmöret i en annan kastrull (3 liter) och häll över ca 1 liter kokande vatten. Rör om (använd gärna handvisp) till en jämn smet och tillsätt mer vatten tills du får samma konsistens som en pannkaksmet. Koka smeten en bra stund på medelvärme och rör med jämna mellanrum tills du ser att smeten sakta men säkert börjar "oljas" och blir tjockare. Det innebär att oljan från jordnötterna ska lägga sig på ytan. Detta kan nog ta ca 30 minuter därav den svaga värmen för att undvika att smöret bränns vid i botten.

Dela auberginerna i två delar som du kokar separat tills de är mjuka. Häll över dem i soppan när det återstår ca 10 minuter av koktiden för soppan. Häll över jordnötssmeten i soppan och rör om ordentligt. Låt det koka på 3:an under lock i ca 40 minuter eller tills köttet är riktigt mört. Rör om i soppan då och då. Soppan är färdig när du ser att det översta lagret består av guldfärgad olja.

Övrigt:
Servera jasmin- eller basmatiris till soppan och njut! Vill du ha en större kulinarisk utmaning så servera med Fufu.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi