Hoppa till huvudinnehåll

Långkok på älg

Ola från Gnarp i Hälsingland, låter matlagningen ta tid, och tid behövs det för långkok på älg.

Anvisningar: 

Ola från Gnarp i Hälsingland, låter matlagningen ta tid. Han visar med sitt traditionella recept, långkok på älg och rotmos, att det inte behöver vara så svårt. Dessutom blir det riktigt gott!

Tillagningstid cirka 6 timmar!

Mängderna på alla råvaror beror på hur många det är som ska äta. Det är väldigt enkelt:

Häll upp vatten i en stor kastrull, lägg i älgköttet med alla ben. Salta och peppra. Ställ på spisen för att koka. När det har kokat ett tag, en timme ungefär, så blir buljongen lite grumlig. Sila då bort vattnet, och häll på nytt över köttet. Häll så mycket vatten så att köttet får plats att koka ordentligt. Grovhacka lök och häll i tillsammans med lagerblad och smaka av. Känn om det behövs mer salt eller peppar. Låt koka på låg värme tills köttet blir klart och då riktigt mört, tar ungefär 3 timmar. Grovhacka de resterande grönsakerna och häll i. Smaka av, krydda vid behov. Låt koka lite till, tills grönsakerna känns färdigkokta. Al dente, eller inte, det väljer du. För köttet är i alla fall klart vid det laget.

Övrigt:
En jättebra rätt, för att den sköter sig själv och den kräver inte så stor noggrannhet - det blir alltid bra ändå!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi