Hoppa till huvudinnehåll

Ett gott chillibröd

Det här brödet tar två dagar att baka - men det är det värt

Ingredienser

Anvisningar: 

Tillagningstid cirka 24 timmar!

Dag 1:

Rör ut jästen i lite av vattnet. Späd med resten och blanda allt utom salt och oliver i en bunke. Ta gärna en mindre mjölmängd från början. Degen skall vara kletig. Knåda degen i 20 minuter (halvera tiden om du har en assistent som knådar åt dig). Tillsätt salt. Knåda degen i 10 minuter (halvera tiden om du har en assistent som knådar åt dig). Hacka oliverna. Tillsätt sen oliverna och knåda in dem i degen. Låt degen vila i en bunke (helst dubbelt så stor som degen) som du plastar in. Ställ bunken med degen i kylskåpet. Degen ska jäsa länge, helst 20 timmar, men om man är en bråttom typ kan man ta ut den efter 10

Dag 2:

Låt degen vistas i rumstemperatur ungefär en halvtimme. Mjöla ett bakbord (en plåt går också bra). Dela degen i två bitar. Kavla ut degen tunt (inte tjockare än 3 centimeter) och lägg på plåtar. Täck degen med bakduk och låt jäsa i 1-2 timmar. Värm upp ugnen till 250 grader. Ta bort bakduken och pensla degen med lite olivolja. Strö på lite flingsalt och eventuellt lite timjan.

Övrigt:

Grejen med det här brödet är att man förbereder det den första dagen, låter jäsa över natten och gräddar det följande dag. Det är därför det tar så lång tid.

Om du inte vill ha i durumvetemjöl i brödet, hoppa över och ta vetemjöl special istället.

Brödet passar bra att äta med plockmat! Gör aubergineguckan, köp hem goda oliver, fetaost, stek lammkorv och gör en sallad till.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi