Hoppa till huvudinnehåll

Hembakt pitabröd med lax och gurkyoghurt

Det är förvånansvärt lätt att baka pitabröd själv, hävdar Michael på Strömsö.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kebab betyder grillat kött på turiska. Den här kebaben har däremot inget med vare sig Turkiet eller grillat kött att göra. Däremot finns det kännspaka kebabbrödet med i en hembakt version. Förvånansvärt lätt är det att själv baka pitabröd. Det gäller bara att värma plåten ordentligt innan man sätter in brödet i ugnen så får det den rätta krispigheten och samma känsla som när brödet bakas i stenugn.

Pitabröd:
Häll ner vattnet i en skål och smula ner jästen. Tillsätt olja, salt och mjölsorterna och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa en timme. Sätt ugnen på 275° och lägg in en plåt. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela degen i fyra delar och kavla ut till 1 cm tjocka kakor. Lägg kakorna på den heta plåten och grädda bröden i ugnen i ca. 10 minuter. Lägg en bakduk över när de kommer ut från ugnen.

Fyllning:
Skala gurkan, avlägsna kärnhusen och skär gurkan i bitar. Lägg gurkbitarna i en skål. Tillsätt salt och honung. Rör sist i yoghurt och peppar.

Värm pitabröden före serveringen och öppna dem. Fyll pitabröden med sallad, tomatskivor, lax och gurkyoghurt.

Tips:
Det finns färdiga pitabröd att köpa om inte tiden räcker till att baka dem. Det blir dock avsevärt mycket billigare att göra dem själv. Andra fyllningar som kan användas är tonfisk och räkor samt en grön variant med keso, strimlad sallad, druvor och valnötter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi