Hoppa till huvudinnehåll

Asiatisk/nordisk lammsallad

Michael serverar lamminnanlår med en fräsch sallad med asiatiska intryck.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vill man prova på att göra något nytt av en lammstek kan man stycka den. I lammsteken finns nämligen läckra bitar som är goda att tillreda skilt för sig. Rostbiffen är t.ex. utmärkt som grillad eftersom den innehåller mycket fett, rullen går att använda på samma sätt som en filé. Innanlåret kan man t.ex. använda för den asiatisk/nordiska lammsalladen nedan och ytterlåret kan man steka och servera tillsammans med en härlig getostrisotto enligt Michaels recept som det finns en länk till nedan. Vi rekommenderar inte att man själv börjar karva i steken om man inte har gjort det tidigare. För steken till en kötthandlare och be att dom styckar den färdigt åt dig innan du påbörjar själva matlagningen.

Rosta cashewnötterna i en tom stekpanna utan fett.
Blanda soja, limesaft, oliv- och sesamolja, riven ingefära, finhackad vitlök, socker och soja till en dressing. Kärna ur och finhacka chilin, blanda den i dressingen. Skala och finhacka rödlök och lägg också den i dressingen. Lägg groddarna i ett durkslag och spola av dem med kokhett vatten, skaka dem och spola dem sedan med kallt vatten. Låt groddarna marinera i dressingen. Stek lammköttet i lite smör så det får en fin yta, peppra och salta. Baka det sedan i ugn på 100° till dess innertemperatur är 54°. Tag då ut det, låt det svalna lite och tranchera det sedan.

Lägg isbergssallad och lollo rosso sallad i botten av tallriken. Lägg på köttet och häll sedan på groddarna och dressingen. Strö gärna över lite thaibasilika samt de rostade cashewnötterna, toppa gärna med lite flingsalt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi