Hoppa till huvudinnehåll

Rökt lax med fänkålssallad

Den färdigrökta laxen ackompanjeras av en god fänkålssallad.

Ingredienser

  • 200 gram (g) rökt lax
  • 2.5 st fänkål
  • 100 gram (g) grovt salt- Beräknat för 4 portioner 2,5 st små fänkålsstånd, ansade 100 g grovt salt 3 dl vatten 200 g strösocker 5 msk vitvinsvinäger 1 dl dill, finhackad 1 msk pressad citron salt och nymalen svartpeppar 200 g rökt lax, skivad
  • 3 deciliter (dl) vatten
  • 200 gram (g) strösocker
  • 5 matsked (msk) vitvinsvinäger
  • 1 deciliter (dl) dill
  • 1 matsked (msk) citronsaft
Anvisningar: 

Skiva fänkålen mycket fint, för hand eller i matberedare. Blanda den med saltet i en skål, låt dra i 10 min. Blanda vattnet, sockret och vinägern i en kastrull och värm tills det nästan kokar. Dra det av värmen.

Skölj saltet av fänkålen under rinnande vatten. Lägg den i en ren skål och häll över vinägerblandningen. Täck och låt stå i 12 tim.

Blanda hälften av dillen med fänkålen, blanda resten av dillen med oljan och citronjuicen. Salta och peppra. Lägg upp laxen innanför kanten på ett fat. Krama överflödig lag ur fänkålen och lägg den i en hög mitt på fatet. Mal över mera peppar och ringla dilldressingen ytterst runt fatet.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi