Hoppa till huvudinnehåll

Rökt carpaccio med medelhavsgrönsaker och getost

Rök oxfilé i en wok och servera med paprika, squash, aubergine och torkade tomater.

Ingredienser

Anvisningar: 

Bind upp filén med steksnöre. Stöt alla ingredienser till saltblandningen till ett fint pulver i mortel. Gnid in filén med blandningen, täck den löst med plastfilm och ställ den i kylen i 8-10 timmar.

Lägg träspånen i en wok och hetta upp den på medelvärme. När träet börjar ryka lägg i svampen. Sätt ett galler över woken, lägg på köttet och täck det med ett tättslutande lock. Minska värmen och rök köttet i 5 min. Öppna inte locket. Ta woken av värmen och låt den stå i 15 min. till. Ta upp köttet och låt det svalna.

Grilla paprikorna tills de svartnar, lägg dem i plastpåse och låt svalna. Dra av skalet, skär dem i strimlor och häll över hälften av oljan. Grilla squashen och auberginen och häll resten av oljan över dem. Salta och peppra.

Skär köttet så tunt som möjligt med vass kniv. Lägg upp skivorna på ett fat. Blanda paprikabitarna, squashen, auberginen och tomatbitarna och lägg dem mitt på fatet.

Dressing:
Blanda osten med vinägern till en slät sås. Vispa in olivoljan och jordnötsoljan, salta och peppra försiktigt. Täck rucolan lätt med dressingen och lägg rucolan ovanpå grönsakerna. Ringla resten av dressingen över köttet. Dekorera med ostsmulor.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi