Hoppa till huvudinnehåll

Stekt anka med fruktsås och baconlindad potatis

Anka har en mycket speciell och god smak och är faktiskt ganska lätt att tillreda. Prova!

Ingredienser

 • 400 gram (g) ankbröst- Stekt anka med apelsinsås
 • 1 st morot- Stekt anka med apelsinsås
 • 1 st lök- Stekt anka med apelsinsås
 • 2 deciliter (dl) sockerärtor- Stekt anka med apelsinsås
 • 2 st apelsin- Stekt anka med apelsinsås
 • 3 deciliter (dl) ananas- Stekt anka med apelsinsås
 • 1 deciliter (dl) vatten- Stekt anka med apelsinsås
 • 1 matsked (msk) socker- Stekt anka med apelsinsås
 • 2 deciliter (dl) vitt vin- Stekt anka med apelsinsås
 • 2 deciliter (dl) kycklingbuljong- Stekt anka med apelsinsås
 • konjak- Stekt anka med apelsinsås
 • 800 gram (g) potatis- Baconlindad potatis
 • 400 gram (g) bacon- Baconlindad potatis
Anvisningar: 

Anka låter som något mycket exklusivt och svåråtkomligt men faktum är att ankbröst säljs i dom flesta välsorterade mataffärerna. Leta i frysdisken. Anka har en mycket speciell och god smak och är relativt lätt att tillreda. T.o.m. en mera ovan kock kan få till stånd en verklig festmåltid i ett huj. Det viktigaste vid tillredningen är att man steker bort det mesta av fettet innan man serverar bröstet och att man håller koll på innertemperaturen ca. 54 grader betyder ett lätt rosa och saftigt kött.

Se även Nooras vinval till anka.

Kryssa skinnsidan på ankbrösten med en kniv. Stek ankbrösten i lite olja på rätt låg värme tills fettet smultit till en tunn krispig skorpa.. Salta och peppra. Stek ankbrösten i panna eller lägg ankbrösten i en ugnsfast form och stek i ugn på 120°. Ankköttets innertemperatur är 54° när den är färdig. Karamellisera sockret, häll på löken, vinet, buljongen och pressa saften från de två apelsinerna. Låt det koka några minuter. När ankköttet tas ut ur ugnen, skumma bort eventuellt fett och sila skyn, häll den i fruktsåsen. Späd såsen med vin och buljong. Låt allt koka några minuter och smaka av den med salt, peppar, konjak och eventuellt socker. Servera ankfiléerna med baconlindad potatis, fruktsås och någon kokt grönsak.

Baconlindad potatis:
Linda baconskivor runt potatisen, stek dem i en ugnsfast form i ugnen på 200° tills de är mjuka och fått fin färg.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi