Hoppa till huvudinnehåll

Öppen omelett med mozzarella och parmaskinka

Michael har receptet till en fräsch omelett med italienskt stuk.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vispa äggen lätt och blanda dem med mjölk, salt och peppar. Smält lite smör i en panna och häll i omelettsmeten. Rör om lite försiktigt och stek omeletten tills den ännu har lite krämighet kvar på toppen. Lägg på tomatskivor, riven ost samt mozzarella. Lägg ett lock på stekpannan så osten kan smälta. När omeletten är klar och osten smält, bred ut parmaskinka över omeletten. Dekorera med lite basilika och ruccola, rippla lite olivolja över och peppra lite på toppen. Servera omeletten genast.

Allmänt om omeletter

När kylskåpet är tomt finns det nästan alltid ingredienser kvar till en omelett. Man kan utgå från 3 ägg och ca 2 msk vätska per person (vatten, mjölk eller grädde); resten går att variera i det oändliga. Michaels råd för en lyckad omelett är följande:

1. Rätt mängd vätska ger bra konsistens.
2. Börja med varm panna. Vrid ner värmen efter att smeten gått i.
3. Dra smeten mot centrum av pannan när du steker. Då arbetar du samtidigt in luftighet i omeletten.
4. Just innan smeten stelnat är omeletten färdig. En omelett skall vara lite krämig när den äts och bör ätas så fort den är färdig.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi