Hoppa till huvudinnehåll

Grillad kryddig kyckling med röksmak

En kryddbädd av rosmarin, lagerblad och timjan ger den här grillrätten extra knorr.

Ingredienser

Anvisningar: 

Krossa vitlöken med lite salt i en mortel. Tillsätt det rivna citronskalet och citronsaften, kryddblandningen, chilipepparn, oljan och svartpepparn. Stöt till en blöt pasta. Tillsätt ev. lite mera olja. (Allt detta kan också göras med stavmixer.)

Ta bort fettet inuti kycklingen. Börja vid gumpen och lossa försiktigt skinnet med handen. Klipp itu membranet som finns i bröstet och ryggen. För in kryddpastan mellan köttet och skinnet och bred ut den.

Tänd kolen i en grill som har lock. När kolen blir vita, lägg kycklingen på grillen med bröstet uppåt och peppra den rejält. Lägg på locket och grilla tills kycklingen tar färg, 5-7 min. Lyft bort kycklingen och sänk värmen till "låg".

Lägg upp en kryddbädd på gallret med rosmarin, lagerblad och timjan. Lägg på kycklingen med bröstet uppåt och lägg tillbaka locket. Nu börjar kryddörterna ryka. Öppna inte locket för ofta, då försvinner röken. Behåll locket på och grilla i 40-45 min. Kolla att kycklingen är genomstekt. Låt kycklingen vila i 10-15 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi