Hoppa till huvudinnehåll

Spett på tre sätt

Grillspett är tacksam grillmat som också har en social funktion - involvera gästerna i tillredningen!

Ingredienser

Anvisningar: 

Grillspett är tacksam grillmat som också har en social funktion. Dela ut skärbräden åt gästerna och involvera dem i matlagningen. Det mesta går att sätta på ett spett (t.o.m. färska frukter), men komponera spetten så att ingredienserna blir färdiga samtidigt. Vissa ingredienser som t.ex. smålökar kan förkokas för att bli snabbare färdiga.

Grillad lax på spett

Mixa allt förutom fiskfiléerna till en marinad, gärna ett dygn innan den skall användas. Skär laxfilén i långa strimlor och trä upp dem på blötlagda spett. Häll marinaden på fisken och låt dra. Grilla fiskspetten ca 10-12 minuter eller tills köttet är fast. Pensla gärna lite marinad på laxen under grillningen.

Grillade kycklingspett med chilimarinad

Börja att blanda ihop sweet chili sauce, worcestershire sauce, HP sås, chilisås och honung till en marinad. Krydda marinaden med salt och peppar.
Skär kycklingbrösten i bitar och trä upp dem på blötlagda spett. Marinera dem. Grilla kycklingspetten på grillen. Salta och peppra kycklingen. När den är genomstekt, pensla på rikligt med marinad på kycklingbrösten.

Grillade fruktspett med vaniljsås

Dela vaniljstången på längden och lägg i en kastrull med grädde och mjölk. Koka upp och tag sedan kastrullen av värmen för att svalna lite. Vispa äggulor och socker, häll blandningen i kastrullen och rör om. Sjud då försiktigt upp vaniljsåsen tills en bra konsistens uppnåtts. Låt såsen kallna. Tag då upp vaniljstången. Trä upp frukten på blötlagda spett och grilla dem tills de fått en fin färg. Servera vaniljsåsen till de varma fruktspetten.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi