Hoppa till huvudinnehåll

Viltfärsbiffar med persiljestuvad potatis, bakade äpplen och syltad blomkål

Kronhjortar i hägn.
Kronhjortar i hägn. Kronhjortar i hägn. Bild: Robert Jansson/YLE Åland,Eckerö,Kronhjort,hjortdjur,vilthushållning,vilt,viltvård,vilthägn

En härlig köttfärsrätt på vilt.

Ingredienser

  • 300 gram (g) viltfärs- Biffar
  • 250 gram (g) fläskfärs- Biffar
  • 4 skiva vitt bröd- Biffar
  • 1.5 deciliter (dl) mjölk- Biffar
  • 2 deciliter (dl) svamp- Biffar
  • 1 st ägg- Biffar
  • 1 deciliter (dl) madeira- Biffar
  • 1 matsked (msk) ljus sirap- Biffar
  • 1 st lök- Biffar
  • 12 st potatis- Persiljestuvad potatis
  • 2 matsked (msk) smör- Persiljestuvad potatis
  • 2.5 matsked (msk) mjöl- Persiljestuvad potatis
  • 4 deciliter (dl) mjölk- Persiljestuvad potatis
  • 1 st gul lök- Persiljestuvad potatis
  • 2 deciliter (dl) persilja- Persiljestuvad potatis
Anvisningar: 

Biffar:
Skär bort kanterna på bröden. Skär sedan brödskivorna i bitar. Lägg brödbitarna i en skål med mjölken, svampen, ägget och madeiran. Rör till en smet. Blanda ner färsen, smaksätt med salt och peppar. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Forma biffar och stek dem i olja och smör ca 5-7 minuter på varje sida.

Stuvning:
Smält smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och häll på mjölken, lite i taget. Koka till en stuvning, ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner potatisen, persiljan och finhackad lök innan servering.

Som tillbehör föreslås bakade hela äpplen och syltad blomkål, se recept till höger.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi