Hoppa till huvudinnehåll

Ankbröst med karamelliserad potatis, jordärtskocka och apelsinsky

Huvudrätten i Tinas nyårsmeny är en verkligen delikat rätt byggd upp kring ankbröst.

Ingredienser

Anvisningar: 

Snitta skinnet på ankan, salta och peppra. Stek ankan på skinnsidan tills det är knaprigt, ca 7 minuter, på medelvärme. OBS! Bara ena sidan ska stekas! Lägg upp på plåt/ugnsform med skinnsidan uppåt.

Så här långt kan ni förbereda ankan någon timme innan gästerna kommer.

Nyårskväll:
Sätt ugnen på 130 grader. Innan du sätter dig och äter hummerförrätten sätter du in ankbrösten i ugnen, sätt termometern på 55 grader, så piper den till när ankan är klar. Detta tar ca 15 minuter.

Potatis och grönsaker:
Skala jordärtskockan, dela potatisen och skockan i jämnstora bitar. Riv svampen i bitar och stampa vitlöken med baksidan av en t ex kniv.
Bryn skockan i 5 minuter i smör och olja. Ta i potatisen, fortsätt stekningen tills de börjar kännas lite mjuka. Ta i svampen och vitlöken. Låt brynas med i 5 minuter.

Häll på sockret och låt det bli karamelliserat. Salta och peppra. Bränn av med (slå på) vinägern. Lyft upp grönsakerna och varmhåll under folie.

Såsen:
Häll i apelsinjuicen och sockret i stekpannan. Häll på flytande kycklingbuljong. Koka ner och smaksätt med salt och peppar. Vispa ner smöret och sila såsen i en ren kastrull. Plasta såsen och ställ åt sidan.
Så här lång kan ni förbereda på förmiddagen om middagen ska ätas på kvällen.

Nyårskväll:
Är det bara att värma på det gröna i ugnen tillsammans med ankan och värma såsen. Den ska inte koka. Det sista du gör är att blanda ner löken och persiljan i såsen. Skär upp ankan och servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi