Hoppa till huvudinnehåll

Michaels såsskola

Det är såsen som gör susen – en utsliten klichéfras som ligger väldigt nära sanningen. Med dom här tre grundsåserna kommer man redan långt i köket.

Ingredienser

  • 3 st schalottenlök- Rödvinssky
  • 0.5 st vitlök- Rödvinssky
  • 2.5 deciliter (dl) rödvin- Rödvinssky
  • 1 liter (l) kalvfond- Rödvinssky
  • 1 tesked (tsk) socker- Rödvinssky
  • 1 matsked (msk) smör- Sauce veloutée
  • 2 matsked (msk) mjöl- Sauce veloutée
  • 4 deciliter (dl) grönsaksbuljong- Sauce veloutée
  • 1 matsked (msk) smör- Sauce Béchamel
  • 2 matsked (msk) mjöl- Sauce Béchamel
  • 3 deciliter (dl) mjölk- Sauce Béchamel
  • 1 deciliter (dl) grädde- Sauce Béchamel
Anvisningar: 

Rödvinssky:
Finhacka schalottenlök och vitlök. Koka upp löken tillsammans med vinet. Låt allt reducera tills endast 1/3 återstår. Häll i kalvfonden och låt skyn reducera tills ca 5 dl återstår. Låt skyn stå ca 15 minuter och dra. Smaka sedan av den med peppar, socker och ev salt. Sila bort löken genom en finmaskad sil. Vid servering, värm såsen.

Sauce veloutée (ljus grundsås):
Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och tillsätt buljongen under vispning. Vill du ha en mörkare sås kan du bryna smöret lite innan du sätter i buljongen. Koka såsen under omröring ca tio minuter för att få bort mjölsmaken. Glöm inte att smaka av den med salt och peppar.
Grundsåsen kan sedan kryddas med vad man önskar t.ex. curry, grönpeppar, mögelost eller så heller man i en skvätt grädde så får man en god gräddsås.

Sauce Béchamel (vit grundsås):
Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet. Se till att mjölet inte får någon färg. Tillsätt mjölk och grädde under vispning. Låt såsen koka tio minuter. Smaka av den med salt och peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi