Hoppa till huvudinnehåll

Kaffedrinkar à la baristamästaren Lari Järnefelt

Lari Järnefelt, finsk baristamästare år 2005, besökte Strömsö och bjöd på vinnardrinken Vertigo och goda juldrycker.

Ingredienser

Anvisningar: 

Lari Järnefelt, finsk baristamästare år 2005, besökte Strömsö och bjöd på vinnardrinken Vertigo och goda juldrycker. Vill man bjuda på något extra gott i kaffeväg eller i tekoppen under julhelgen så är dom här recepten värda att prova på.

Vertigo - Laris vinnardrink från finska baristamästerskapen

VertigoVid första anblick låter det här som en salig blandning - och det är just vad det är. Men det är också himmelskt gott. Om man inte har en espressomaskin går det bra att brygga espressot i en mutterpanna. Och visst kan man prova på en variant med starkt bryggt kaffe också.

Drycken lagas i en blender (eller mixer) och serveras i champagneglas.

Vid servering kan man spruta eteriska oljor från apelsinskalet i glaset. För att få apelsindoften att sprida sig också i rummet sprutar man eteriska oljor på ett levande ljus. Och är man ännu inte nöjd och vill briljera ännu mera. Ja då kan man skära ut en apelsinspiral med en speciell peelingkniv. Spiralen skärs ut och sätts runt t.ex. ett sugrör och in i kylskåpet. När den är kall håller den sin form.

Jul au lait - franskt kaffe med julsmaker

Jul au laitLaga kaffet i en presskanna; mät kaffet i kannan, mala kryddorna på kaffet och häll på hett vatten. Låt dra i 3-4 minuter. Värm samtidigt upp mjölken. Vispa mjölken skummig . Pressa ner silen i presskannan och häll en stor kopp halvfull. Mala kryddor på kaffet och häll på mjölken.

När Lari bryggde kaffe använde han en presskanna för att få fram mera smak ur kaffet. Man kan också använda kaffekokare.

Chai latte

Chai latteEtt te med mycket juliga smaker. Chai latte kryddas ungefär på samma sätt som glögg. Laris smakbeskrivning - "smakar som flytande pepparkaka" är mitt i prick. Chai - te finns att köpa i specialaffärer eller välsorterade mataffärer.

Brygg en kanna te med Chai-te och toppa med varm mjölk. Serveras om möjligt i ett stort glas.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi