Hoppa till huvudinnehåll

Dricka jul i vikingastil

Mjöd, mjölk och öl var ädla drycker på vikingatid och ölet hade också en given plats i Vikingarnas midvinterblot.

Anvisningar: 
Mjöd, mjölk och öl var ädla drycker på vikingatid och ölet hade också en given plats i Vikingarnas midvinterblot.

Familjen Wilson på Rosala i Åbolands skärgård har jultraditioner med rötter i Vikingatid. Paula Wilson kommer ursprungligen från Österbotten. Då hon som nygift flyttade till Rosalaön blev hon fascinerad av bygdens historia och legenden om att det var Vikingar som grundade bosättningen.

Kyrksundet i Hitis har varit en boplats och handelsplats sedan vikingatiden (800-1000 e.kr) Om det har bott vikingar i Finland är ett vetenskapligt spörsmål men flitigt trafikerat var Åbolands skärgård under vikingarnas handelsfärder till Miklagård som är dagens Istanbul. Och så intresserad blev Paula av vikingarna att hon i dag har låtit bygga en hel Vikingaby på Rosala. Och där firar familjen Wilson sin jul.

I fornskandinavisk litteratur omtalas julfirandet första gången i en skaldedikt från 900-talet där det berättas att kungen Harald Hårfager ville dricka jul på havet. Det är svårt att veta vad det betyder men fragmentet visar vad som var väsentligt med julfirandet, att dricka jul.

Men ordet jul kan också komma från isländskans ylir (julmånad) och det finns också en tolkning att det är fråga om hjul, vilket illustrerar hur året vänder mot ljusare dagar. Jul kan också tolkas som fest, helt enkelt.

Överflöd av mat och dryck har sedan urminnestider kännetecknat det nordiska julfirandet. Överflödet skulle garantera att maten räckte till under resten av året. Framförallt var det ett tillfälle att äta färskt kött i stället för det nedsaltade. Julbröd bakades på ett speciellt sätt.

Julen var en tid när släkt och vänner samlades. Också de avlida anhöriga räknades hit. Den gud som mottog offer vid juletid var Oden, de dödas gud. De döda kom tillbaka på julen och hjälpte till. Därför skulle maten stå framme under julnatten. I gengäld får man god årsväxt och god gröda.

Ölet och mjödet nämns i gudasagorna. Honung var en viktig beståndsdel i mjödet och dess rusande förmåga ansågs gudomlig.

Paula Wilson brygger sitt julöl själv och det har hon lärt sig av sin svärmor Marita Lönnfeldt som tycker om att hålla gamla traditioner levande. Marita kommer ihåg från sin ungdom att ölet skulle vara klart till Tomasdagen den 21 december. Då drog Rosalamännen upp sina båtar och då passade det bra att går runt och smaka på julöl. Enligt traditionen skulle julölet vara uppdrucket senast på Knutdagen.

Kristendomen kom till norden under vikingatid och i samband med kristnandet fyllde man kristet innehåll i de gamla kultbruken. Och för att få en gemensam tidpunkt för julfirandet för både hedningar och kristna lär den första norska kristna kungen Håkon den gode ha stiftat en lag om att varje man skulle brygga öl av en skäppa malt och att julen skulle vara så länge som ölet längre. Men senast på Knutdagen skulle ölet vara uppdrucket.

Olav Tryggvason lät avskaffa blotet och blotdrickande men ersatte det med högtidligt drickande till jul, påsk, midsommar och michelsmäss. Ölets rituella funktion syns ännu i benämningar som gravöl.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi