Hoppa till huvudinnehåll

Förnyad potatislåda med åländska köttbullar

Potatislåda med kålrot och köttbullar
Potatislåda med kålrot och köttbullar Potatislåda med kålrot och köttbullar Bild: Svenska Yle/Strömsö potatislåda

En mindre förnyelse av jullådan är ett bra alternativ för den som vill minska antalet lådor på julbordet. Michael kombinerar potatis och kålrot i sin jullåda.

Ingredienser

  • 400 gram (g) potatis- Potatis- och kålrotslåda
  • 100 gram (g) smör- Potatis- och kålrotslåda
  • 0.5 liter (l) sirap- Potatis- och kålrotslåda
  • 1 matsked (msk) mjöl- Potatis- och kålrotslåda
  • 2 deciliter (dl) mjölk- Potatis- och kålrotslåda
  • 200 gram (g) kålrot- Potatis- och kålrotslåda
  • 1 st gul lök- Åländska köttbullar
  • 0.5 deciliter (dl) ströbröd- Åländska köttbullar
  • 1 st ägg- Åländska köttbullar
  • 1 deciliter (dl) mineralvatten- Åländska köttbullar
  • 1 deciliter (dl) mjölk- Åländska köttbullar
  • 600 gram (g) köttfärs- Åländska köttbullar
Anvisningar: 

En mindre förnyelse av jullådan är ett bra alternativ för den som vill minska antalet lådor på julbordet. Här är det två lådor i en som gäller. Kålrotsbitarna ger en god sötma åt potatislådan. Kan t ex serveras med Michaels åländska köttbullar, som får en luftigare konsistens tack vare mineralvatten.

Potatis- och kålrotslåda
Skala och koka potatisen. Mosa dem och blanda i smör, sirap, vetemjöl, mjölk och blancherade kålrotstärningar. Smaka upp blandningen med salt och peppar. Häll den i en smörad och bröad form och grädda i 175° tills den stelnat något.

Åländska köttbullar
Hacka löken och lägg i en skål, blanda ner ströbröd, ägg, mineralvatten, mjölk. Lägg i köttfärsen sist och blanda väl men inte för mycket. Köttfärsen blir lätt trådig om den blandas för mycket. Smaka av smeten med salt och peppar. Rulla sedan köttbullarna och stek dem i smör.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi