Hoppa till huvudinnehåll

Julöl och hemlagad ost

En skål i julöl.
En skål i julöl. En skål i julöl. Bild: Svenska Yle/Strömsö malt

Elisabeth provade på riktigt gammaldags julfirande och druckit vikingaöl med familjen Wilson på Rosala. Här bjuder Paula Wilson på sina recept på julöl och hemlagad ost.

Ingredienser

  • 5 liter (l) vatten- Julöl
  • 2 deciliter (dl) socker- Julöl
  • 3 deciliter (dl) malt- Julöl
  • 3 deciliter (dl) humle- Julöl
  • 1 tesked (tsk) jäst- Julöl
  • 7 liter (l) mjölk- Hemlagad ost
  • 2 liter (l) surmjölk- Hemlagad ost
  • 1 tesked (tsk) salt- Hemlagad ost
  • kummin- Hemlagad ost
Anvisningar: 

Julöl: (ca 5 liter)

Jäst ska tillsättas när vätskan svaltat till handvärme (ca 37°C).

Ölet får jäsa 12-24 timmar, varefter det silas.

Ölet kan drickas från och med följande dag.

Hemlagad ost:

7 liter mjölk upphettas till kokpunkten i en 10 liters kastrull. 1,5 - 2 liter surmjölk hälls i och rörs om. Mjölken skär sig omedelbart.

Vasslan silas bort med hjälp av en sil och ostmassan saltas med en tesked salt och litet kummin, om man tycker om kummin.

Ostmassan sätts i en duk med litet tyngd på, så att resten av vätskan pressas ut. Osten kan ätas när den kallnat.

Julöl bryggs i gryta.
Julöl bryggs i grytan. Julöl bryggs i gryta. Bild: Svenska Yle / Strömsö malt

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi