Hoppa till huvudinnehåll

Mögelostfylld oxfilé med baconflarn, cognac- och balsamicosirap samt ostslungad potatis

En fylld köttbit är alltid en trevlig överraskning på tallriken. Vi fyllde den med mögelost men andra ostar som t.ex. feta, mozzarella, pepparost går också bra. Såsen blir en härlig blandning av sötma och syrlighet och är mycket användbar också till andra rätter.

Ingredienser

  • 800 gram (g) oxfilé- Mögelostfylld oxfilé med baconflarn
  • smör- Mögelostfylld oxfilé med baconflarn
  • 50 gram (g) mögelost- Mögelostfylld oxfilé med baconflarn
  • 8 skiva bacon- Mögelostfylld oxfilé med baconflarn
  • 1 deciliter (dl) socker- Cognac- och balsamicosirap
  • 1 deciliter (dl) balsamicovinäger- Cognac- och balsamicosirap
  • 0.5 klyfta vitlök- Cognac- och balsamicosirap
  • 2 matsked (msk) konjak- Cognac- och balsamicosirap
  • 10 st potatis- Ostslungad potatis
  • 2 matsked (msk) olja- Ostslungad potatis
  • 3 kvist timjam- Ostslungad potatis
  • 1 klyfta vitlök- Ostslungad potatis
  • 1 deciliter (dl) ost- Ostslungad potatis
  • 2 matsked (msk) persilja- Ostslungad potatis
Anvisningar: 

En fylld köttbit är alltid en trevlig överraskning på tallriken. Vi fyllde den med mögelost men andra ostar som t.ex. feta, mozzarella, pepparost går också bra. Såsen blir en härlig blandning av sötma och syrlighet och är mycket användbar också till andra rätter t.ex. stekt fågel. Tycker man att det blir för mycket ost kan man lämna bort osten från potatisarna och rosta dem på vanligt sätt.

Mögelostfylld oxfilé med baconflarn

Stek oxfilébitarna i lite smör i en panna tills de fått fin färg, glöm inte att salta och peppra. Stick ett hål överst i filéerna och tryck i lite ost. Baka dem sedan i ugnen på 80° tills de har en innertemperatur på 54°.
Lägg baconskivorna på en plåt i ugnen på 200° tills de är hårt gyllenbruna.

Cognac- och balsamicosirap

Koka ihop socker, balsamico och vitlök tills hälften av vätskan återstår. Avlägsna vitlöksklyftan och smaka av sirapen med cognac, salt och peppar.

Ostslungad potatis

Gnid in potatisarna med olja, timjan och vitlök. Lägg dem i en ugnsfast form, strö salt och peppar på potatisen. Rosta sedan på 175° tills de fått en fin färg och är mjuka. När de tagits ut, strö riven ost och finskuren persilja över potatisen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi