Hoppa till huvudinnehåll

Ostbakad abborrterrin med kräft- och akvavitsås

Ostbakad abborrterrin med kräft- och akvavitsås
Ostbakad abborrterrin med kräft- och akvavitsås Ostbakad abborrterrin med kräft- och akvavitsås Bild: Svenska Yle / Strömsö abborrterrin,abborre,Terrine,ost,kräftor,Akvavit,Michael Björklund,Strömsö (tv-program)

Det här abborren ser verkligt festlig ut då den serveras. Det är dessutom en fiskrätt som smakar kräftskiva. I vårt fall var det här en förrätt, men servera två terriner per person och den blir varmrätt.

Ingredienser

  • 4 st abborrfilé- Ostbakad abborrterrin
  • 0.5 deciliter (dl) svartrot- Ostbakad abborrterrin
  • 0.5 deciliter (dl) sockerärtor- Ostbakad abborrterrin
  • 2 matsked (msk) rödlök- Ostbakad abborrterrin
  • 0.5 deciliter (dl) kräftstjärtar- Ostbakad abborrterrin
  • 1 deciliter (dl) gräddost- Ostbakad abborrterrin
  • 2 matsked (msk) dill- Ostbakad abborrterrin
  • 3 deciliter (dl) vitt vin- Kräft- och akvavitsås
  • 1 deciliter (dl) gul lök- Kräft- och akvavitsås
  • 1 tesked (tsk) dillfrön- Kräft- och akvavitsås
  • 1 matsked (msk) kummin- Kräft- och akvavitsås
  • 4 deciliter (dl) kräftbuljong- Kräft- och akvavitsås
  • 1 deciliter (dl) grädde- Kräft- och akvavitsås
  • 100 gram (g) smör- Kräft- och akvavitsås
  • 2 matsked (msk) akvavit- Kräft- och akvavitsås
Anvisningar: 

Det här är en rätt som ser verkligt festlig ut då den serveras. I vårt fall var det här en förrätt men den kan lika gärna serveras som varmrätt om man gör två terriner per person. Kräft och akvavitsåsen smakar kräftskiva – med ett härligt sting av akvaviten. En riktigt höjdare som Michael brukar säga.

Svartroten går att byta ut mot andra grönsaker t ex morot eller palsternacka.

Ostbakad abborrterrin

Platta till abborren försiktigt.

Smöra ringarna och rulla aborrfiléerna på insidan av ringarna.

Fräs svartrot, sockerärter, rödlök och kräftstjärtarna snabbt. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt sedan drygt hälften av den rivna osten och finskurna dillen.

Fyll ringarna på insidan av abborren med grönsaks- och kräftröran, strö över resten av osten och baka i ugn på 175° tills abborren är genomstekt, ca 10 minuter.

Kräft- och akvavitsås

Låt det vita vinet koka ihop med lök, kummin och dillfrön tills ca en dl återstår.

Häll på kräftbuljongen och låt allt reducera tills hälften återstår.

Tillsätt då grädde och smör, smaka av såsen med akvavit, salt och peppar.

Vid servering: Skumma upp såsen med en stavmixer och häll den på den ostbakade abborrterrinen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi